Sistemul este format din corpul colector (ansamblul care este atașat manual la ugerul vacii), un furtun pentru lapte, un furtun pulsator si pulsatorul, pompa vacuum sau suflanta, și, probabil, un recipient de colectare care masoara si randamentul. Impreuna, sistemul permite ca laptele sa curga printr-o conducta in vederea pregatirii pentru transport la o fabrica de procesare.
Corpul colector se compune din cupe, un capac si un dispozitiv cu mansoane care realizeaza efectiv acțiunea de mulgere, si o gheara la care sunt atasate cupele si care le conectează la lapte si la furtunurile pulsatoare.
Furtunul pentru lapte duce laptele si aerul de la uger la recipientele de colectare. Prin furtunul pulsator, sau furtunul de aer, trece presiunea (variabila) aerului de la dispozitivul pulsator la recipientele de colectare si in acelasi timp si laptele.
In timpul funcționării, laptele este extras din mameloanele vacii, deoarece se creeaza un vid in interiorul cupelor ce forteaza laptele sa iasa prin canalul mamelonar. Pulsatorul alterneaza presiunea, creand mai întâi un vid (faza de extragere a laptelui), și apoi aplicand aer, ceea ce determina strangerea mansonului flexibil si masarea mamelonului (faza de repaus). Procesul alternativ ce vizeaza faza de extragere și de repaus se desfasoara conform unui tipar ritmic benefic pentru sanatatea vacilor si o productivitate ridicata de lapte.
Istoric
Primele incercari de mulgere a vacilor au implicat o varietate de metode. In jurul anului de 380 î.Hr., egiptenii,pe langa traditionalul muls-de mana, au mai incercat si o alta metoda, introducand paie de grau in mameloanele vacii.
Aspiratia a fost utilizata pentru prima data ca baza pentru recoltarea mecanizata a laptelui in 1851, desi incercarile nu au reprezentat intru totul succes, cauzand congestie la nivelul mameloanelor datorita prezentei sangelui si a altor fluide. Pentru a incuraja alte inovații, Societatea Agricola Regala din Anglia a oferit bani pentru un aparat de muls care sa functioneze in condiții de siguranța.
In jurul anilor 1890, Alexander Shiels din Glasgow, Scotia, a dezvoltat un pulsator care alterna nivelurile de aspiratie cu extragerea pprin masarea realizata cu success ce stimula o buna circulatie a sangelui. Acest dispozitiv, impreuna cu dezvoltarea unei cupe cu camera dubla in 1892, a condus la aparitia aparatelor de muls ce inlocuiesc mulsul manual. Dupa anii 1920 aparatul de muls a devenit o prezenta constanta in industria produselor lactate. Astazi, majoritatea produselor lactate sunt procesate cu ajutorul aparatelor.
Printre cele mai cunoscute companii producatoare de aparate de muls la nivel global se numara: Lely (Olanda), DeLaval (Suedia), DeLaval VMS, Fullwood (regatul Unit), Merlin AMS, GEA Farm Technologies (Germania, anterior WestfaliaSurge), MIone AMS, SAC (Denmarca).
Daca domeniul dvs de activitate este industria produselor lactate sau sunteti fermier si vreti sa va usurati munca, cu siguranta veti avea nevoie de un asemenea aparat pentru a va desfasura cu success activitatea si spori profitabilitatea. In acest scop se adreseaza tuturor celor care cauta professionalism si seriozitate, oferind o gama larga de produse din categoria celor mai cunoscute branduri de pe piata.